История на колите под наем

История на колите под наем

САЩ

Коли под наем е индустрия, която е пряко свързана с въведения от Хенри Форд Модел-Т през 1908 година. Няколко години по-късно, през 1916 година, на човек на име Джо Саундърс му хрумва интересна идея – да купи кола, която да дава под наем. В самото начало той разполагал само с една кола, но след 6 месеца имал вече 18 автомобила Модел Т, които били отдавани под наем за по 10 цента на миля. Учудващо, идеята се оказала нелоша и много хора поискали да наемат колата му и да я покарат в града. Първият му клиент наел колата, за да изведе годеницата си на среща. Друг я наел само, за да види какво е да караш автомобил. Дори историята с годеницата да не е достоверна факт е, че компанията на Джо Саундърс е първата, за която има данни, че се е занимавала с отдаване на коли под наем.

През 1917 Джо Саундърс и неговите братя се преместват в по-голям гараж на 13-та улица и Хауърд в град Омаха. Две години по късно, компанията вече разполагала с повече от 130 коли Форд Модел Т. Интересно е да се отбележи, че “колите били наемани предимно заради удоволствието от каране”, според думите на Харис Саундърс.

Уоруик Саундър, бащата на братята, който в началото се отнесъл скептично към идеята, започнал да ги насърчава в тяхното развитие. През 1919 Саундърс отварят гараж в Канзас Сити; на следващата година те поръчват 100 автомобила Форд от Бирмингам (Алабама) и отварят нов гараж там. През 1926 бизнесът им се разраства до толкова, че те вече имат гаражи в 56 града.

Както всяка друга индустрия, рент-а-кар компаниите също имат силни и слаби моменти в историята си. По време на Голямата Депресия през 30-те години на миналия век, почти всички рентакар фирми фалират и никога повече не се връщат в бизнеса с отдаване на коли под наем. След Втората Световна война всичко се променя и индустрията преминава чрез истински бум. Основната причина е бързото развитие, което претърпява авио индустрията и големият брой пътници използващи жп-траспорт. Много бизнесмени се насочват към авио транспорта, броят на авио компаниите расте, расте и броят на пътниците използващи авио услугите. Компаниите за коли под наем откриват офиси на летищата и жп-гарите, услугата е нова, достъпна и удобна. Рентакар фирмите били достатъчно далновидни да направят офисите си там където е най-голям потока от пътници, именно уютните малки офиси за коли под наем и до днес са първото нещо, което виждате когато пристигнете на летището. През 1955 Джо Саундър продал управлението в Чикаго за $500 000 на Авис.

Европа

Компанията Sixt била създадена от Мартин Сикст през 1912 в Мюнхен (Германия) и е най-старата в Европа. Тя е добре позната и международен бранд номер едно за Германия, Швейцария, Австрия и Израел, имаща 4000 офиса в 90 страни. През 1912 компанията разполагала само с 7 коли и с подкрепата на Мерцедес. Sixt е първата компания, която въвежда разплащането с кредитни карти. Това се случва през 1982.

България

В България, колите като превозно средство, се появяват през 19в. По-точно през 1889 по време на управлението на Стефан Стамболов. Първият автомобил в България е един електромобил. От тогава до днес броят им драстично се е увеличил. По последни данни в света има около 700 млн., а само в България са над 3 млн автомобила.

Източник:

http://bg.wikipedia.org/